Solar System, Origin of Earth & Movements of the Earth || Geography Free Study Material
Prepare Physical Geography chapter-wise with important Previous Year Questions & Answers from various competitive examinations.
This chapter covers the Solar System, Origin of the Earth and the Movements of the Earth, helping you understand important concepts and practise questions that have appeared in different exams.
📚 What you’ll get:
- Previous Year Questions & Answers
- Important exam-oriented questions
- Chapter-wise Physical Geography preparation
- Key concepts for quick revision
- Questions from various competitive examinations
🌐 Available in 3 Languages: Bengali | English | Hindi
🎯 Useful for WBPSC, WBP, KP, SSC, Railway, Banking and other competitive examinations.
1. Who proposed the Big Bang Theory regarding the origin of the universe? [WBCS Prelims 2016]
Answer: Georges Lemaître
2. Which is the closest star to our solar system? [SSC CGL 2017]
Answer: Proxima Centauri
3. What is the shape of the Milky Way galaxy? [RRB NTPC 2016]
Answer: Spiral
4. Which is the brightest planet in the solar system? [WBCS Prelims 2018]
Answer: Venus
5. Which planet is known as the "Morning Star" and "Evening Star"? [SSC CHSL 2019]
Answer: Venus
6. Which is the hottest planet in our solar system? [WBP Constable 2019]
Answer: Venus
7. Which two planets rotate from East to West? [SSC CGL 2020]
Answer: Venus and Uranus
8. Which is the largest planet in the solar system? [WBPSC Clerkship 2019]
Answer: Jupiter
9. Which is the smallest planet in the solar system? [RRB Group D 2018]
Answer: Mercury
10. Which planet is closest to the Sun? [SSC MTS 2021]
Answer: Mercury
11. Which planet has the highest density? [UPSC CSE 2012]
Answer: Earth
12. Which planet has the lowest density (less than water)? [WBCS Mains 2018]
Answer: Saturn
13. Which planet is called the "Red Planet"? [SSC CHSL 2018]
Answer: Mars
14. What causes the red colour of Mars? [SSC CGL 2016]
Answer: Iron Oxide
15. Phobos and Deimos are the moons of which planet? [WBCS Prelims 2021]
Answer: Mars
16. Which is the largest moon in the solar system? [SSC CGL 2017]
Answer: Ganymede
17. Ganymede is the moon of which planet? [RRB NTPC 2016]
Answer: Jupiter
18. Titan is the largest moon of which planet? [WBCS Prelims 2019]
Answer: Saturn
19. Which planet is known as the "Blue Planet"? [WBP SI 2020]
Answer: Earth
20. What is the approximate age of the Earth? [SSC CGL 2015]
Answer: 4.6 billion years
21. Which gas is most abundant in the Sun? [WBCS Mains 2020]
Answer: Hydrogen
22. The energy of the sun is produced by which process? [UPSC CSE 2015]
Answer: Nuclear Fusion
23. What is the surface temperature of the Sun (Photosphere)? [SSC MTS 2019]
Answer: Around 6000°C
24. The outermost layer of the Sun is called? [WBCS Prelims 2018]
Answer: Corona
25. How much time does sunlight take to reach the Earth? [SSC CHSL 2021]
Answer: 8 minutes 20 seconds
26. Between which two planets is the asteroid belt located? [WBCS Prelims 2014]
Answer: Mars and Jupiter
27. Halley's Comet appears once in how many years? [SSC CGL 2016]
Answer: 76 years
28. When will Halley's Comet be seen next? [RRB NTPC 2016]
Answer: 2061
29. What is a meteor commonly known as? [WBP Constable 2018]
Answer: Shooting star
30. Which planet has the maximum number of moons? [SSC CGL 2022]
Answer: Saturn
31. Which is the highest mountain in the solar system? [WBCS Mains 2019]
Answer: Olympus Mons (on Mars)
32. Which planet is called the "Green Planet"? [SSC MTS 2020]
Answer: Uranus
33. Which planet was discovered by William Herschel in 1781? [WBCS Mains 2021]
Answer: Uranus
34. Which planet is called the "Rolling Planet" due to its high axial tilt? [SSC CGL 2018]
Answer: Uranus
35. Which is the coldest planet in the solar system? [RRB Group D 2018]
Answer: Uranus
36. Which planet is the farthest from the Sun? [SSC CHSL 2019]
Answer: Neptune
37. Triton is the major moon of which planet? [WBCS Mains 2017]
Answer: Neptune
38. Which dwarf planet was demoted from planetary status in 2006? [UPSC CSE 2008]
Answer: Pluto
39. What is the scientific study of the universe called? [SSC CGL 2019]
Answer: Cosmology
40. What is the scientific study of the moon called? [WBCS Prelims 2016]
Answer: Selenology
41. How much time does moonlight take to reach the Earth? [SSC MTS 2017]
Answer: 1.3 seconds
42. What is the average distance between the Earth and the Moon? [WBCS Mains 2020]
Answer: Approx 3,84,400 km
43. "Sea of Tranquility" is located on which celestial body? [SSC CGL 2015]
Answer: Moon
44. Who was the first person to step on the Moon? [RRB NTPC 2016]
Answer: Neil Armstrong (1969)
45. Which space mission landed the first humans on the Moon? [WBCS Prelims 2017]
Answer: Apollo 11
46. Why do we always see only one side of the Moon? [UPSC CSE 2013]
Answer: Because its period of rotation and revolution are exactly the same
47. The exact shape of the Earth is called? [WBCS Prelims 2015]
Answer: Geoid
48. What is the equatorial diameter of the Earth? [SSC CHSL 2018]
Answer: 12,756 km
49. What is the polar diameter of the Earth? [SSC MTS 2021]
Answer: 12,714 km
50. How much is the Earth's axis tilted from the perpendicular to its orbital plane? [WBCS Mains 2019]
Answer: 23.5 degrees
51. How much is the Earth's axis tilted from its orbital plane? [SSC CGL 2020]
Answer: 66.5 degrees
52. What causes the cycle of Day and Night on Earth? [WBP SI 2019]
Answer: Rotation of the Earth
53. What is the exact time taken by the Earth to complete one rotation? [WBCS Mains 2018]
Answer: 23 hours 56 minutes 4 seconds
54. What is the speed of Earth's rotation at the equator? [RRB NTPC 2016]
Answer: Approx 1670 km/h
55. What causes the change of seasons on Earth? [UPSC CSE 2012]
Answer: Revolution of the Earth and the tilt of its axis
56. How long does the Earth take to complete one revolution around the Sun? [SSC CGL 2017]
Answer: 365 days 5 hours 48 minutes 46 seconds
57. What is the shape of the path of the Earth around the Sun? [WBCS Prelims 2020]
Answer: Elliptical Orbit
58. On which date is the Earth closest to the Sun? [SSC CHSL 2019]
Answer: January 3
59. What is the position called when the Earth is closest to the Sun? [WBCS Mains 2017]
Answer: Perihelion
60. On which date is the Earth farthest from the Sun? [SSC CGL 2016]
Answer: July 4
61. What is the position called when the Earth is farthest from the Sun? [WBCS Mains 2021]
Answer: Aphelion
62. What is the approximate distance between the Earth and the Sun during Perihelion? [RRB Group D 2018]
Answer: 147 million km
63. What is the approximate distance between the Earth and the Sun during Aphelion? [SSC MTS 2020]
Answer: 152 million km
64. What is the mean distance between the Earth and the Sun? [WBCS Prelims 2019]
Answer: 149.6 million km
65. When does the Sun shine vertically over the Equator? [UPSC CSE 2014]
Answer: March 21 and September 23
66. What are the days when day and night are equal all over the world called? [SSC CGL 2018]
Answer: Equinoxes
67. March 21 is known as? [WBCS Mains 2019]
Answer: Vernal Equinox or Spring Equinox
68. September 23 is known as? [SSC CHSL 2021]
Answer: Autumnal Equinox
69. On which date does the Sun shine vertically over the Tropic of Cancer? [WBCS Prelims 2016]
Answer: June 21
70. June 21 is known as? [RRB NTPC 2016]
Answer: Summer Solstice
71. Which is the longest day in the Northern Hemisphere? [SSC CGL 2015]
Answer: June 21
72. On which date does the Sun shine vertically over the Tropic of Capricorn? [WBCS Mains 2020]
Answer: December 22
73. December 22 is known as? [SSC MTS 2019]
Answer: Winter Solstice
74. Which is the shortest day in the Northern Hemisphere? [WBP Constable 2018]
Answer: December 22
75. Which country is known as the "Land of the Midnight Sun"? [WBCS Prelims 2014]
Answer: Norway
76. The deflection of winds and ocean currents is caused by? [UPSC CSE 2016]
Answer: Coriolis Force
77. Coriolis force is produced by? [SSC CGL 2019]
Answer: Rotation of the Earth
78. What is the imaginary line connecting the North Pole and South Pole called? [RRB Group D 2018]
Answer: Axis
79. In which direction does the Earth rotate on its axis? [WBCS Prelims 2017]
Answer: West to East
80. When the Moon comes between the Sun and the Earth, what occurs? [SSC CHSL 2020]
Answer: Solar Eclipse
81. When the Earth comes between the Sun and the Moon, what occurs? [WBCS Mains 2018]
Answer: Lunar Eclipse
82. A Solar Eclipse always occurs on which day? [SSC CGL 2017]
Answer: New Moon day
83. A Lunar Eclipse always occurs on which day? [WBP SI 2020]
Answer: Full Moon day
84. What is the maximum duration of a total solar eclipse? [WBCS Mains 2021]
Answer: 7 minutes 40 seconds
85. Why do eclipses not occur on every full moon and new moon? [UPSC CSE 2015]
Answer: Because the Moon's orbital plane is tilted by 5 degrees with respect to the Earth's orbit
86. The position when the Moon is closest to the Earth is called? [SSC MTS 2019]
Answer: Perigee
87. The position when the Moon is farthest from the Earth is called? [WBCS Prelims 2021]
Answer: Apogee
88. The "Supermoon" occurs when the moon is at which position? [RRB NTPC 2016]
Answer: Perigee and Full Moon
89. The phenomenon of "Blood Moon" is associated with? [SSC CGL 2018]
Answer: Total Lunar Eclipse
90. What is the imaginary circle that divides day from night on the globe called? [WBCS Mains 2019]
Answer: Circle of Illumination
91. Who propounded the "Nebular Hypothesis" regarding the origin of the Earth? [UPPSC 2016]
Answer: Immanuel Kant and Laplace
92. Who formulated the "Planetesimal Hypothesis"? [WBCS Mains 2020]
Answer: Chamberlin and Moulton
93. How many time zones is the Earth divided into? [SSC CHSL 2018]
Answer: 24
94. How many degrees of longitude correspond to a time difference of 1 hour? [WBP Constable 2019]
Answer: 15 degrees
95. The Prime Meridian (0°) passes through which city? [SSC CGL 2016]
Answer: Greenwich, London
96. What is the longitude of the International Date Line? [WBCS Prelims 2018]
Answer: 180 degrees
97. A traveler crossing the International Date Line from East to West will? [UPSC CSE 2011]
Answer: Lose a day
98. At which latitude is the Earth's rotational speed zero? [SSC MTS 2021]
Answer: Poles (90 degrees)
99. What causes the tides in the oceans? [WBCS Mains 2017]
Answer: Gravitational pull of the Moon and the Sun
100. Which force counteracts the gravitational pull during the formation of tides? [SSC CGL 2020]
Answer: Centrifugal force of the Earth
১. মহাবিশ্বের উৎপত্তি সংক্রান্ত 'বিগ ব্যাং তত্ত্ব' (Big Bang Theory) কে প্রস্তাব করেন? [WBCS Prelims 2016]
উত্তর: জর্জেস লেমাইটার
২. আমাদের সৌরজগতের সবচেয়ে কাছের নক্ষত্র কোনটি? [SSC CGL 2017]
উত্তর: প্রক্সিমা সেন্টাউরি
৩. আমাদের ছায়াপথ 'আকাশগঙ্গা' বা মিল্কিওয়ে-র আকৃতি কেমন? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: সর্পিল (Spiral)
৪. সৌরজগতের সবচেয়ে উজ্জ্বল গ্রহ কোনটি? [WBCS Prelims 2018]
উত্তর: শুক্র (Venus)
৫. কোন গ্রহকে "শুকতারা" (Morning Star) ও "সন্ধ্যাতারা" (Evening Star) বলা হয়? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: শুক্র গ্রহকে
৬. সৌরজগতের সবচেয়ে উষ্ণ গ্রহ কোনটি? [WBP Constable 2019]
উত্তর: শুক্র গ্রহ
৭. সৌরজগতের কোন দুটি গ্রহ পূর্ব থেকে পশ্চিমে আবর্তন করে? [SSC CGL 2020]
উত্তর: শুক্র এবং ইউরেনাস
৮. সৌরজগতের বৃহত্তম গ্রহ কোনটি? [WBPSC Clerkship 2019]
উত্তর: বৃহস্পতি (Jupiter)
৯. সৌরজগতের ক্ষুদ্রতম গ্রহ কোনটি? [RRB Group D 2018]
উত্তর: বুধ (Mercury)
১০. সূর্যের সবচেয়ে কাছের গ্রহ কোনটি? [SSC MTS 2021]
উত্তর: বুধ গ্রহ
১১. সৌরজগতের কোন গ্রহের ঘনত্ব সবচেয়ে বেশি? [UPSC CSE 2012]
উত্তর: পৃথিবী (Earth)
১২. সৌরজগতের কোন গ্রহের ঘনত্ব সবচেয়ে কম (জলের চেয়েও কম)? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: শনি (Saturn)
১৩. কোন গ্রহকে "লাল গ্রহ" (Red Planet) বলা হয়? [SSC CHSL 2018]
উত্তর: মঙ্গল (Mars)
১৪. মঙ্গল গ্রহের রং লাল হওয়ার কারণ কী? [SSC CGL 2016]
উত্তর: আয়রন অক্সাইডের উপস্থিতি
১৫. ফোবোস এবং ডাইমোস কোন গ্রহের দুটি উপগ্রহ? [WBCS Prelims 2021]
উত্তর: মঙ্গল গ্রহ
১৬. সৌরজগতের বৃহত্তম উপগ্রহ কোনটি? [SSC CGL 2017]
উত্তর: গ্যানিমিড
১৭. গ্যানিমিড কোন গ্রহের উপগ্রহ? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: বৃহস্পতি
১৮. টাইটান কোন গ্রহের বৃহত্তম উপগ্রহ? [WBCS Prelims 2019]
উত্তর: শনি
১৯. কোন গ্রহকে "নীল গ্রহ" (Blue Planet) বলা হয়? [WBP SI 2020]
উত্তর: পৃথিবী
২০. পৃথিবীর আনুমানিক বয়স কত? [SSC CGL 2015]
উত্তর: ৪.৬ বিলিয়ন বছর (৪৬০ কোটি বছর)
২১. সূর্যে কোন গ্যাস সবচেয়ে বেশি পরিমাণে রয়েছে? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: হাইড্রোজেন
২২. সূর্যে শক্তি উৎপন্ন হয় কোন প্রক্রিয়ার মাধ্যমে? [UPSC CSE 2015]
উত্তর: নিউক্লীয় সংযোজন (Nuclear Fusion)
২৩. সূর্যের পৃষ্ঠদেশের (ফোটোস্ফিয়ার) তাপমাত্রা কত? [SSC MTS 2019]
উত্তর: প্রায় ৬০০০ ডিগ্রি সেলসিয়াস
২৪. সূর্যের সবচেয়ে বাইরের স্তরকে কী বলা হয়? [WBCS Prelims 2018]
উত্তর: করোনা (Corona)
২৫. পৃথিবীতে সূর্যের আলো পৌঁছতে কত সময় লাগে? [SSC CHSL 2021]
উত্তর: ৮ মিনিট ২০ সেকেন্ড
২৬. গ্রহাণু বলয় (Asteroid belt) কোন দুটি গ্রহের মাঝে অবস্থিত? [WBCS Prelims 2014]
উত্তর: মঙ্গল এবং বৃহস্পতি
২৭. হ্যালির ধূমকেতু কত বছর পর পর দেখা যায়? [SSC CGL 2016]
উত্তর: ৭৬ বছর
২৮. হ্যালির ধূমকেতু পরবর্তী কবে দেখা যাবে? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: ২০৬১ সালে
২৯. উল্কা (Meteor)-কে সাধারণত কী নামে ডাকা হয়? [WBP Constable 2018]
উত্তর: খসে পড়া তারা (Shooting star)
৩০. সৌরজগতের কোন গ্রহের উপগ্রহের সংখ্যা সবচেয়ে বেশি? [SSC CGL 2022]
উত্তর: শনি (Saturn)
৩১. সৌরজগতের সর্বোচ্চ পর্বতের নাম কী? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: অলিম্পাস মনস (মঙ্গল গ্রহে অবস্থিত)
৩২. কোন গ্রহকে "সবুজ গ্রহ" (Green Planet) বলা হয়? [SSC MTS 2020]
উত্তর: ইউরেনাস
৩৩. ১৭৮১ সালে উইলিয়াম হার্শেল কোন গ্রহ আবিষ্কার করেন? [WBCS Mains 2021]
উত্তর: ইউরেনাস
৩৪. অক্ষের মাত্রাতিরিক্ত হেলানো অবস্থানের কারণে কোন গ্রহকে "গড়ানো গ্রহ" (Rolling Planet) বলা হয়? [SSC CGL 2018]
উত্তর: ইউরেনাস
৩৫. সৌরজগতের শীতলতম গ্রহ কোনটি? [RRB Group D 2018]
উত্তর: ইউরেনাস
৩৬. সূর্য থেকে সবচেয়ে দূরবর্তী গ্রহ কোনটি? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: নেপচুন
৩৭. ট্রাইটন (Triton) কোন গ্রহের উপগ্রহ? [WBCS Mains 2017]
উত্তর: নেপচুন
৩৮. ২০০৬ সালে কোন বামন গ্রহকে গ্রহের তালিকা থেকে বাদ দেওয়া হয়? [UPSC CSE 2008]
উত্তর: প্লুটো
৩৯. মহাবিশ্ব নিয়ে বৈজ্ঞানিক গবেষণাকে কী বলা হয়? [SSC CGL 2019]
উত্তর: কসমোলজি (Cosmology)
৪০. চাঁদ সম্পর্কিত বৈজ্ঞানিক গবেষণাকে কী বলা হয়? [WBCS Prelims 2016]
উত্তর: সেলেনোলজি (Selenology)
৪১. চাঁদের আলো পৃথিবীতে আসতে কত সময় লাগে? [SSC MTS 2017]
উত্তর: ১.৩ সেকেন্ড
৪২. পৃথিবী থেকে চাঁদের গড় দূরত্ব কত? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: প্রায় ৩,৮৪,৪০০ কিমি
৪৩. "শান্ত সাগর" (Sea of Tranquility) কোথায় অবস্থিত? [SSC CGL 2015]
উত্তর: চাঁদে
৪৪. চাঁদের বুকে প্রথম পা রাখেন কে? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: নিল আর্মস্ট্রং (১৯৬৯ সালে)
৪৫. কোন মহাকাশ অভিযানে প্রথম মানুষ চাঁদে পৌঁছায়? [WBCS Prelims 2017]
উত্তর: অ্যাপোলো ১১ (Apollo 11)
৪৬. আমরা সবসময় চাঁদের একটিমাত্র দিক দেখতে পাই কেন? [UPSC CSE 2013]
উত্তর: কারণ চাঁদের আবর্তন ও পরিক্রমণ সময় একদম সমান
৪৭. পৃথিবীর প্রকৃত আকৃতিকে কী বলা হয়? [WBCS Prelims 2015]
উত্তর: জিওয়েড (Geoid)
৪৮. পৃথিবীর নিরক্ষীয় ব্যাস কত? [SSC CHSL 2018]
উত্তর: ১২,৭৫৬ কিমি
৪৯. পৃথিবীর মেরু ব্যাস কত? [SSC MTS 2021]
উত্তর: ১২,৭১৪ কিমি
৫০. পৃথিবীর অক্ষ তার কক্ষতলের লম্বের সাথে কত ডিগ্রি কোণে হেলে থাকে? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: ২৩.৫ ডিগ্রি (২৩½°)
৫১. পৃথিবীর অক্ষ তার কক্ষতলের সাথে কত ডিগ্রি কোণে হেলে থাকে? [SSC CGL 2020]
উত্তর: ৬৬.৫ ডিগ্রি (৬৬½°)
৫২. পৃথিবীতে দিন-রাত্রির কারণ কী? [WBP SI 2019]
উত্তর: পৃথিবীর আবর্তন গতি (Rotation)
৫৩. পৃথিবীর একবার আবর্তন করতে সঠিক কত সময় লাগে? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: ২৩ ঘণ্টা ৫৬ মিনিট ৪ সেকেন্ড
৫৪. নিরক্ষরেখায় পৃথিবীর আবর্তন বেগ কত? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: প্রায় ১৬৭০ কিমি/ঘণ্টা
৫৫. পৃথিবীতে ঋতু পরিবর্তনের কারণ কী? [UPSC CSE 2012]
উত্তর: পৃথিবীর পরিক্রমণ গতি এবং অক্ষের হেলানো অবস্থান
৫৬. সূর্যকে একবার পরিক্রমণ করতে পৃথিবীর কত সময় লাগে? [SSC CGL 2017]
উত্তর: ৩৬৫ দিন ৫ ঘণ্টা ৪৮ মিনিট ৪৬ সেকেন্ড
৫৭. সূর্যের চারদিকে পৃথিবীর কক্ষপথের আকৃতি কেমন? [WBCS Prelims 2020]
উত্তর: উপবৃত্তাকার (Elliptical)
৫৮. কোন তারিখে পৃথিবী সূর্যের সবচেয়ে কাছাকাছি থাকে? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: ৩ জানুয়ারি
৫৯. পৃথিবী ও সূর্যের সবচেয়ে কাছের অবস্থানকে কী বলে? [WBCS Mains 2017]
উত্তর: অনুসূর (Perihelion)
৬০. কোন তারিখে পৃথিবী সূর্য থেকে সবচেয়ে দূরে থাকে? [SSC CGL 2016]
উত্তর: ৪ জুলাই
৬১. পৃথিবী ও সূর্যের সবচেয়ে দূরের অবস্থানকে কী বলে? [WBCS Mains 2021]
উত্তর: অপসূর (Aphelion)
৬২. অনুসূর অবস্থানে পৃথিবী ও সূর্যের আনুমানিক দূরত্ব কত হয়? [RRB Group D 2018]
উত্তর: ১৪ কোটি ৭০ লক্ষ কিমি (১৪৭ মিলিয়ন কিমি)
৬৩. অপসূর অবস্থানে পৃথিবী ও সূর্যের আনুমানিক দূরত্ব কত হয়? [SSC MTS 2020]
উত্তর: ১৫ কোটি ২০ লক্ষ কিমি (১৫২ মিলিয়ন কিমি)
৬৪. পৃথিবী ও সূর্যের গড় দূরত্ব কত? [WBCS Prelims 2019]
উত্তর: প্রায় ১৪.৯৬ কোটি কিমি (১৪৯.৬ মিলিয়ন কিমি)
৬৫. বছরে কোন দুই দিন সূর্য নিরক্ষরেখার ওপর লম্বভাবে কিরণ দেয়? [UPSC CSE 2014]
উত্তর: ২১ মার্চ এবং ২৩ সেপ্টেম্বর
৬৬. সারা বিশ্বে দিন ও রাত্রি সমান হওয়ার ঘটনাকে কী বলা হয়? [SSC CGL 2018]
উত্তর: বিষুব (Equinox)
৬৭. ২১ মার্চ দিনটিকে কী বলা হয়? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: মহাবিষুব বা বসন্ত বিষুব (Vernal Equinox)
৬৮. ২৩ সেপ্টেম্বর দিনটিকে কী বলা হয়? [SSC CHSL 2021]
উত্তর: জলবিষুব বা শরৎ বিষুব (Autumnal Equinox)
৬৯. কোন তারিখে সূর্য কর্কটক্রান্তি রেখার ওপর লম্বভাবে কিরণ দেয়? [WBCS Prelims 2016]
উত্তর: ২১ জুন
৭০. ২১ জুন দিনটিকে কী বলা হয়? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: কর্কটসংক্রান্তি (Summer Solstice)
৭১. উত্তর গোলার্ধের দীর্ঘতম দিন কোনটি? [SSC CGL 2015]
উত্তর: ২১ জুন
৭২. কোন তারিখে সূর্য মকরক্রান্তি রেখার ওপর লম্বভাবে কিরণ দেয়? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: ২২ ডিসেম্বর
৭৩. ২২ ডিসেম্বর দিনটিকে কী বলা হয়? [SSC MTS 2019]
উত্তর: মকরসংক্রান্তি (Winter Solstice)
৭৪. উত্তর গোলার্ধের ক্ষুদ্রতম দিন কোনটি? [WBP Constable 2018]
উত্তর: ২২ ডিসেম্বর
৭৫. কোন দেশকে "নিশীথ সূর্যের দেশ" (Land of the Midnight Sun) বলা হয়? [WBCS Prelims 2014]
উত্তর: নরওয়ে
৭৬. বায়ুপ্রবাহ এবং সমুদ্রস্রোতের দিকবিক্ষেপের প্রধান কারণ কী? [UPSC CSE 2016]
উত্তর: কোরিওলিস বল (Coriolis Force)
৭৭. কোরিওলিস বল কীভাবে সৃষ্টি হয়? [SSC CGL 2019]
উত্তর: পৃথিবীর আবর্তন গতির ফলে
৭৮. উত্তর মেরু ও দক্ষিণ মেরু সংযোগকারী কাল্পনিক রেখাকে কী বলে? [RRB Group D 2018]
উত্তর: অক্ষ (Axis)
৭৯. পৃথিবী তার অক্ষের ওপর কোন দিক থেকে কোন দিকে আবর্তন করে? [WBCS Prelims 2017]
উত্তর: পশ্চিম থেকে পূর্বে
৮০. সূর্য ও পৃথিবীর মাঝখানে চাঁদ অবস্থান করলে কী ঘটে? [SSC CHSL 2020]
উত্তর: সূর্যগ্রহণ (Solar Eclipse)
৮১. সূর্য ও চাঁদের মাঝখানে পৃথিবী অবস্থান করলে কী ঘটে? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: চন্দ্রগ্রহণ (Lunar Eclipse)
৮২. সূর্যগ্রহণ সর্বদা কোন তিথিতে হয়? [SSC CGL 2017]
উত্তর: অমাবস্যা তিথিতে (New Moon)
৮৩. চন্দ্রগ্রহণ সর্বদা কোন তিথিতে হয়? [WBP SI 2020]
উত্তর: পূর্ণিমা তিথিতে (Full Moon)
৮৪. পূর্ণগ্রাস সূর্যগ্রহণের সর্বাধিক স্থায়িত্ব কতক্ষণ হতে পারে? [WBCS Mains 2021]
উত্তর: ৭ মিনিট ৪০ সেকেন্ড
৮৫. প্রত্যেক অমাবস্যা ও পূর্ণিমায় গ্রহণ হয় না কেন? [UPSC CSE 2015]
উত্তর: কারণ চাঁদের কক্ষপথ পৃথিবীর কক্ষপথের সাথে ৫ ডিগ্রি কোণে হেলে থাকে
৮৬. চাঁদ পৃথিবীর সবচেয়ে কাছে অবস্থান করলে তাকে কী বলে? [SSC MTS 2019]
উত্তর: পেরিজি (Perigee)
৮৭. চাঁদ পৃথিবী থেকে সবচেয়ে দূরে অবস্থান করলে তাকে কী বলে? [WBCS Prelims 2021]
উত্তর: অ্যাপোজি (Apogee)
৮৮. "সুপারমুন" (Supermoon) কখন দেখা যায়? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: চাঁদ পেরিজি অবস্থানে এবং পূর্ণিমা তিথিতে থাকলে
৮৯. "ব্লাড মুন" (Blood Moon) ঘটনাটি কার সাথে সম্পর্কিত? [SSC CGL 2018]
উত্তর: পূর্ণগ্রাস চন্দ্রগ্রহণের সাথে
৯০. পৃথিবীর আলো ও অন্ধকারের সীমারেখাকে কী বলে? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: ছায়াবৃত্ত (Circle of Illumination)
৯১. পৃথিবীর উৎপত্তি সংক্রান্ত "নীহারিকা মতবাদ" (Nebular Hypothesis) কে প্রবর্তন করেন? [UPPSC 2016]
উত্তর: ইমানুয়েল কান্ট এবং ল্যাপলাস
৯২. পৃথিবীর উৎপত্তি সংক্রান্ত "গ্রহাণুকণা মতবাদ" (Planetesimal Hypothesis) কে প্রবর্তন করেন? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: চেম্বারলিন এবং মৌলটন
৯৩. পৃথিবীকে মোট কয়টি সময় অঞ্চলে (Time Zones) ভাগ করা হয়েছে? [SSC CHSL 2018]
উত্তর: ২৪টি
৯৪. ১ ঘণ্টা সময়ের পার্থক্যের জন্য দ্রাঘিমার পার্থক্য কত ডিগ্রি হয়? [WBP Constable 2019]
উত্তর: ১৫ ডিগ্রি
৯৫. মূলমধ্যরেখা (Prime Meridian) কোন শহরের ওপর দিয়ে গেছে? [SSC CGL 2016]
উত্তর: গ্রিনউইচ, লন্ডন
৯৬. আন্তর্জাতিক তারিখ রেখার (International Date Line) দ্রাঘিমাংশ কত? [WBCS Prelims 2018]
উত্তর: ১৮০ ডিগ্রি
৯৭. একজন ভ্রমণকারী আন্তর্জাতিক তারিখ রেখা পূর্ব থেকে পশ্চিমে অতিক্রম করলে কী হবে? [UPSC CSE 2011]
উত্তর: একদিন কমে যাবে বা হারাবে (Lose a day)
৯৮. কোন অক্ষাংশে পৃথিবীর আবর্তন বেগ শূন্য? [SSC MTS 2021]
উত্তর: মেরু অঞ্চলে (৯০ ডিগ্রি অক্ষাংশে)
৯৯. সমুদ্রে জোয়ার-ভাটা সৃষ্টির প্রধান কারণ কী? [WBCS Mains 2017]
উত্তর: চাঁদ ও সূর্যের মহাকর্ষীয় টান
১০০. জোয়ার সৃষ্টির সময় মহাকর্ষীয় টানের বিপরীতে কোন বল কাজ করে? [SSC CGL 2020]
উত্তর: পৃথিবীর কেন্দ্রাতিগ বল (Centrifugal force)
1. ब्रह्मांड की उत्पत्ति से संबंधित "बिग बैंग सिद्धांत" (Big Bang Theory) किसने प्रतिपादित किया था? [WBCS Prelims 2016]
उत्तर: जॉर्जेस लेमैत्रे
2. हमारे सौर मंडल का सबसे निकटतम तारा कौन सा है? [SSC CGL 2017]
उत्तर: प्रॉक्सिमा सेंटॉरी
3. हमारी आकाशगंगा (Milky Way) का आकार कैसा है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: सर्पिल (Spiral)
4. सौर मंडल का सबसे चमकीला ग्रह कौन सा है? [WBCS Prelims 2018]
उत्तर: शुक्र (Venus)
5. किस ग्रह को "भोर का तारा" (Morning Star) और "सांझ का तारा" (Evening Star) कहा जाता है? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: शुक्र
6. सौर मंडल का सबसे गर्म ग्रह कौन सा है? [WBP Constable 2019]
उत्तर: शुक्र
7. कौन से दो ग्रह पूर्व से पश्चिम की ओर घूर्णन करते हैं? [SSC CGL 2020]
उत्तर: शुक्र और अरुण (Uranus)
8. सौर मंडल का सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है? [WBPSC Clerkship 2019]
उत्तर: बृहस्पति (Jupiter)
9. सौर मंडल का सबसे छोटा ग्रह कौन सा है? [RRB Group D 2018]
उत्तर: बुध (Mercury)
10. सूर्य के सबसे निकट का ग्रह कौन सा है? [SSC MTS 2021]
उत्तर: बुध
11. किस ग्रह का घनत्व सबसे अधिक है? [UPSC CSE 2012]
उत्तर: पृथ्वी (Earth)
12. किस ग्रह का घनत्व सबसे कम (पानी से भी कम) है? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: शनि (Saturn)
13. किस ग्रह को "लाल ग्रह" (Red Planet) कहा जाता है? [SSC CHSL 2018]
उत्तर: मंगल (Mars)
14. मंगल ग्रह के लाल रंग का क्या कारण है? [SSC CGL 2016]
उत्तर: आयरन ऑक्साइड की उपस्थिति
15. फोबोस और डीमोस किस ग्रह के उपग्रह हैं? [WBCS Prelims 2021]
उत्तर: मंगल
16. सौर मंडल का सबसे बड़ा उपग्रह कौन सा है? [SSC CGL 2017]
उत्तर: गैनीमीड
17. गैनीमीड किस ग्रह का उपग्रह है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: बृहस्पति
18. टाइटन किस ग्रह का सबसे बड़ा उपग्रह है? [WBCS Prelims 2019]
उत्तर: शनि
19. किस ग्रह को "नीला ग्रह" (Blue Planet) कहा जाता है? [WBP SI 2020]
उत्तर: पृथ्वी
20. पृथ्वी की अनुमानित आयु कितनी है? [SSC CGL 2015]
उत्तर: 4.6 अरब वर्ष (4.6 बिलियन वर्ष)
21. सूर्य में कौन सी गैस सबसे अधिक मात्रा में पाई जाती है? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: हाइड्रोजन
22. सूर्य में ऊर्जा किस प्रक्रिया द्वारा उत्पन्न होती है? [UPSC CSE 2015]
उत्तर: नाभिकीय संलयन (Nuclear Fusion)
23. सूर्य की सतह (प्रकाशमंडल) का तापमान लगभग कितना होता है? [SSC MTS 2019]
उत्तर: लगभग 6000°C
24. सूर्य की सबसे बाहरी परत को क्या कहा जाता है? [WBCS Prelims 2018]
उत्तर: कोरोना (Corona)
25. सूर्य के प्रकाश को पृथ्वी तक पहुँचने में कितना समय लगता है? [SSC CHSL 2021]
उत्तर: 8 मिनट 20 सेकंड
26. क्षुद्रग्रह घेरा (Asteroid belt) किन दो ग्रहों के बीच स्थित है? [WBCS Prelims 2014]
उत्तर: मंगल और बृहस्पति
27. हैली का धूमकेतु कितने वर्षों में एक बार दिखाई देता है? [SSC CGL 2016]
उत्तर: 76 वर्ष
28. हैली का धूमकेतु अगली बार कब दिखाई देगा? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: 2061 में
29. उल्का (Meteor) को सामान्यतः किस नाम से जाना जाता है? [WBP Constable 2018]
उत्तर: टूटता तारा (Shooting star)
30. सौर मंडल के किस ग्रह के उपग्रहों की संख्या सबसे अधिक है? [SSC CGL 2022]
उत्तर: शनि
31. सौर मंडल का सबसे ऊँचा पर्वत कौन सा है? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: ओलंपस मोन्स (मंगल ग्रह पर)
32. किस ग्रह को "हरा ग्रह" (Green Planet) कहा जाता है? [SSC MTS 2020]
उत्तर: अरुण (Uranus)
33. 1781 में विलियम हर्शेल ने किस ग्रह की खोज की थी? [WBCS Mains 2021]
उत्तर: अरुण (Uranus)
34. अपने अक्ष पर अत्यधिक झुकाव के कारण किस ग्रह को "लेटा हुआ ग्रह" (Rolling Planet) कहा जाता है? [SSC CGL 2018]
उत्तर: अरुण (Uranus)
35. सौर मंडल का सबसे ठंडा ग्रह कौन सा है? [RRB Group D 2018]
उत्तर: अरुण (Uranus)
36. सूर्य से सबसे दूर स्थित ग्रह कौन सा है? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: वरुण (Neptune)
37. ट्राइटन (Triton) किस ग्रह का प्रमुख उपग्रह है? [WBCS Mains 2017]
उत्तर: वरुण (Neptune)
38. 2006 में किस बौने ग्रह को ग्रहों की श्रेणी से हटा दिया गया था? [UPSC CSE 2008]
उत्तर: प्लूटो
39. ब्रह्मांड के वैज्ञानिक अध्ययन को क्या कहा जाता है? [SSC CGL 2019]
उत्तर: ब्रह्मांड विज्ञान (Cosmology)
40. चंद्रमा के वैज्ञानिक अध्ययन को क्या कहा जाता है? [WBCS Prelims 2016]
उत्तर: सेलेनोलॉजी (Selenology)
41. चंद्रमा के प्रकाश को पृथ्वी तक पहुँचने में कितना समय लगता है? [SSC MTS 2017]
उत्तर: 1.3 सेकंड
42. पृथ्वी और चंद्रमा के बीच की औसत दूरी कितनी है? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: लगभग 3,84,400 किमी
43. "सी ऑफ ट्रैंक्विलिटी" (Sea of Tranquility) कहाँ स्थित है? [SSC CGL 2015]
उत्तर: चंद्रमा पर
44. चंद्रमा पर कदम रखने वाले पहले व्यक्ति कौन थे? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: नील आर्मस्ट्रांग (1969)
45. किस अंतरिक्ष मिशन ने पहली बार इंसानों को चंद्रमा पर पहुँचाया? [WBCS Prelims 2017]
उत्तर: अपोलो 11
46. हम हमेशा चंद्रमा का केवल एक ही भाग क्यों देख पाते हैं? [UPSC CSE 2013]
उत्तर: क्योंकि चंद्रमा की घूर्णन और परिक्रमण अवधि समान है
47. पृथ्वी के वास्तविक आकार को क्या कहा जाता है? [WBCS Prelims 2015]
उत्तर: भू-आभ (Geoid)
48. पृथ्वी का भूमध्यरेखीय व्यास कितना है? [SSC CHSL 2018]
उत्तर: 12,756 किमी
49. पृथ्वी का ध्रुवीय व्यास कितना है? [SSC MTS 2021]
उत्तर: 12,714 किमी
50. पृथ्वी का अक्ष अपने कक्ष तल के लंब से कितने डिग्री झुका हुआ है? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: 23.5 डिग्री (23½°)
51. पृथ्वी का अक्ष अपने कक्ष तल से कितने डिग्री का कोण बनाता है? [SSC CGL 2020]
उत्तर: 66.5 डिग्री (66½°)
52. पृथ्वी पर दिन और रात होने का क्या कारण है? [WBP SI 2019]
उत्तर: पृथ्वी का घूर्णन (Rotation)
53. पृथ्वी को अपना एक घूर्णन पूरा करने में कितना समय लगता है? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: 23 घंटे 56 मिनट 4 सेकंड
54. भूमध्य रेखा पर पृथ्वी के घूर्णन की गति क्या है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: लगभग 1670 किमी/घंटा
55. पृथ्वी पर ऋतुओं में परिवर्तन का क्या कारण है? [UPSC CSE 2012]
उत्तर: पृथ्वी की परिक्रमण गति और अक्ष का झुकाव
56. पृथ्वी को सूर्य की एक परिक्रमा पूरी करने में कितना समय लगता है? [SSC CGL 2017]
उत्तर: 365 दिन 5 घंटे 48 मिनट 46 सेकंड
57. सूर्य के चारों ओर पृथ्वी की कक्षा का आकार कैसा है? [WBCS Prelims 2020]
उत्तर: अंडाकार / दीर्घवृत्ताकार (Elliptical)
58. पृथ्वी सूर्य के सबसे निकट किस तिथि को होती है? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: 3 जनवरी
59. जब पृथ्वी सूर्य के सबसे निकट होती है, तो उस स्थिति को क्या कहते हैं? [WBCS Mains 2017]
उत्तर: उपसौर (Perihelion)
60. पृथ्वी सूर्य से सबसे दूर किस तिथि को होती है? [SSC CGL 2016]
उत्तर: 4 जुलाई
61. जब पृथ्वी सूर्य से सबसे दूर होती है, तो उस स्थिति को क्या कहते हैं? [WBCS Mains 2021]
उत्तर: अपसौर (Aphelion)
62. उपसौर की स्थिति में पृथ्वी और सूर्य के बीच की अनुमानित दूरी कितनी होती है? [RRB Group D 2018]
उत्तर: 14.7 करोड़ किमी (147 मिलियन किमी)
63. अपसौर की स्थिति में पृथ्वी और सूर्य के बीच की अनुमानित दूरी कितनी होती है? [SSC MTS 2020]
उत्तर: 15.2 करोड़ किमी (152 मिलियन किमी)
64. पृथ्वी और सूर्य के बीच की औसत दूरी कितनी है? [WBCS Prelims 2019]
उत्तर: 14.96 करोड़ किमी (149.6 मिलियन किमी)
65. सूर्य भूमध्य रेखा के ठीक ऊपर लंबवत कब चमकता है? [UPSC CSE 2014]
उत्तर: 21 मार्च और 23 सितंबर
66. जब पूरी दुनिया में दिन और रात बराबर होते हैं, तो उस स्थिति को क्या कहा जाता है? [SSC CGL 2018]
उत्तर: विषुव (Equinox)
67. 21 मार्च की स्थिति को किस नाम से जाना जाता है? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: वसंत विषुव (Vernal Equinox)
68. 23 सितंबर की स्थिति को किस नाम से जाना जाता है? [SSC CHSL 2021]
उत्तर: शरद विषुव (Autumnal Equinox)
69. सूर्य कर्क रेखा के ঠিক ऊपर लंबवत किस तिथि को चमकता है? [WBCS Prelims 2016]
उत्तर: 21 जून
70. 21 जून की स्थिति को क्या कहा जाता है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: ग्रीष्म अयनांत (Summer Solstice)
71. उत्तरी गोलार्ध का सबसे लंबा दिन कौन सा है? [SSC CGL 2015]
उत्तर: 21 जून
72. सूर्य मकर रेखा के ठीक ऊपर लंबवत किस तिथि को चमकता है? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: 22 दिसंबर
73. 22 दिसंबर की स्थिति को क्या कहा जाता है? [SSC MTS 2019]
उत्तर: शीत अयनांत (Winter Solstice)
74. उत्तरी गोलार्ध का सबसे छोटा दिन कौन सा है? [WBP Constable 2018]
उत्तर: 22 दिसंबर
75. किस देश को "मध्यरात्रि के सूर्य का देश" (Land of the Midnight Sun) कहा जाता है? [WBCS Prelims 2014]
उत्तर: नॉर्वे
76. पवनों और समुद्री धाराओं की दिशा में विक्षेपण किस बल के कारण होता है? [UPSC CSE 2016]
उत्तर: कोरिओलिस बल (Coriolis Force)
77. कोरिओलिस बल किस कारण उत्पन्न होता है? [SSC CGL 2019]
उत्तर: पृथ्वी के घूर्णन के कारण
78. उत्तरी ध्रुव और दक्षिणी ध्रुव को मिलाने वाली काल्पनिक रेखा को क्या कहते हैं? [RRB Group D 2018]
उत्तर: अक्ष (Axis)
79. पृथ्वी अपने अक्ष पर किस दिशा में घूर्णन करती है? [WBCS Prelims 2017]
उत्तर: पश्चिम से पूर्व
80. जब चंद्रमा, सूर्य और पृथ्वी के बीच आ जाता है, तो क्या होता है? [SSC CHSL 2020]
उत्तर: सूर्य ग्रहण (Solar Eclipse)
81. जब पृथ्वी, सूर्य और चंद्रमा के बीच आ जाती है, तो क्या होता है? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: चंद्र ग्रहण (Lunar Eclipse)
82. सूर्य ग्रहण हमेशा किस दिन होता है? [SSC CGL 2017]
उत्तर: अमावस्या के दिन (New Moon day)
83. चंद्र ग्रहण हमेशा किस दिन होता है? [WBP SI 2020]
उत्तर: पूर्णिमा के दिन (Full Moon day)
84. पूर्ण सूर्य ग्रहण की अधिकतम अवधि कितनी हो सकती है? [WBCS Mains 2021]
उत्तर: 7 मिनट 40 सेकंड
85. ग्रहण हर अमावस्या और पूर्णिमा को क्यों नहीं होते? [UPSC CSE 2015]
उत्तर: क्योंकि चंद्रमा की कक्षा पृथ्वी की कक्षा के सापेक्ष 5 डिग्री के कोण पर झुकी हुई है
86. जब चंद्रमा पृथ्वी के सबसे निकट होता है, तो उस स्थिति को क्या कहते हैं? [SSC MTS 2019]
उत्तर: उपभू (Perigee)
87. जब चंद्रमा पृथ्वी से सबसे दूर होता है, तो उस स्थिति को क्या कहते हैं? [WBCS Prelims 2021]
उत्तर: अपभू (Apogee)
88. "सुपरमून" (Supermoon) कब होता है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: जब चंद्रमा उपभू (Perigee) और पूर्णिमा की स्थिति में होता है
89. "ब्लड मून" (Blood Moon) की घटना किससे संबंधित है? [SSC CGL 2018]
उत्तर: पूर्ण चंद्र ग्रहण से
90. ग्लोब पर दिन और रात को विभाजित करने वाले वृत्त को क्या कहा जाता है? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: प्रदीप्ति वृत्त (Circle of Illumination)
91. पृथ्वी की उत्पत्ति से संबंधित "निहारिका परिकल्पना" (Nebular Hypothesis) किसने प्रतिपादित की थी? [UPPSC 2016]
उत्तर: इमैनुएल कांट और लाप्लास
92. पृथ्वी की उत्पत्ति से संबंधित "ग्रहाणु परिकल्पना" (Planetesimal Hypothesis) किसने दी थी? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: चेम्बरलिन और मोल्टन
93. पृथ्वी को कुल कितने समय क्षेत्रों (Time Zones) में विभाजित किया गया है? [SSC CHSL 2018]
उत्तर: 24
94. 1 घंटे के समय अंतर के लिए कितने देशांतर का अंतर होता है? [WBP Constable 2019]
उत्तर: 15 डिग्री
95. प्रधान याम्योत्तर रेखा (Prime Meridian) किस शहर से होकर गुजरती है? [SSC CGL 2016]
उत्तर: ग्रीनविच, लंदन
96. अंतर्राष्ट्रीय तिथि रेखा (International Date Line) का देशांतर क्या है? [WBCS Prelims 2018]
उत्तर: 180 डिग्री
97. यदि कोई यात्री अंतर्राष्ट्रीय तिथि रेखा को पूर्व से पश्चिम की ओर पार करता है, तो क्या होगा? [UPSC CSE 2011]
उत्तर: एक दिन कम हो जाएगा (Lose a day)
98. किस अक्षांश पर पृथ्वी की घूर्णन गति शून्य होती है? [SSC MTS 2021]
उत्तर: ध्रुवों पर (90 डिग्री अक्षांश पर)
99. महासागरों में ज्वार-भाटा (Tides) आने का मुख्य कारण क्या है? [WBCS Mains 2017]
उत्तर: चंद्रमा और सूर्य का गुरुत्वाकर्षण बल
100. ज्वार-भाटा के निर्माण के दौरान गुरुत्वाकर्षण बल के विपरीत कौन सा बल कार्य करता है? [SSC CGL 2020]
उत्तर: पृथ्वी का केन्द्रापसारक बल (Centrifugal force)
