History of the Making of the Constitution, Constituent Assembly & Preamble – Previous Year Questions & Answers | Indian Polity & Constitution

History of the Making of the Constitution, Constituent Assembly & Preamble -Free Study Material

Constitution chapter-wise with important Previous Year Questions & Answers from various competitive examinations.

This chapter covers the History of the Making of the Indian Constitution, Constituent Assembly and the Preamble, with exam-oriented questions to help you understand important constitutional concepts and revise them effectively.

📚 What you’ll get:

  • Previous Year Questions & Answers
  • Important exam-oriented questions
  • Chapter-wise Indian Polity study material
  • Key constitutional facts for quick revision
  • Questions asked in different competitive examinations

🌐 Available in 3 Languages: Bengali | English | Hindi

🎯 Useful for WBPSC, WBP, KP, SSC, Railway, Banking and other competitive examinations.

1. Under which plan was the Constituent Assembly of India constituted? [WBCS Prelims 2017]
Answer: Cabinet Mission Plan, 1946

2. When did the Constituent Assembly hold its first meeting? [SSC CGL 2016]
Answer: December 9, 1946

3. Who was the temporary President of the Constituent Assembly? [RRB NTPC 2016]
Answer: Dr. Sachchidananda Sinha

4. Who was elected as the permanent President of the Constituent Assembly? [WBCS Mains 2018]
Answer: Dr. Rajendra Prasad (on Dec 11, 1946)

5. Who were the Vice-Presidents of the Constituent Assembly? [UPSC CSE 2015]
Answer: H. C. Mukherjee and V. T. Krishnamachari

6. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly? [SSC CHSL 2019]
Answer: Sir B. N. Rau

7. Who moved the 'Objective Resolution' in the Constituent Assembly? [WBCS Prelims 2019]
Answer: Jawaharlal Nehru (on Dec 13, 1946)

8. When was the 'Objective Resolution' adopted by the Assembly? [SSC MTS 2021]
Answer: January 22, 1947

9. When did the Constituent Assembly adopt the National Flag? [WBP Constable 2018]
Answer: July 22, 1947

10. When were the National Anthem and National Song adopted? [SSC CGL 2020]
Answer: January 24, 1950

11. How much time did it take to draft the Indian Constitution? [WBCS Prelims 2015]
Answer: 2 years, 11 months, and 18 days

12. How many sessions did the Constituent Assembly have in total? [SSC CHSL 2018]
Answer: 11 sessions

13. Who was the Chairman of the Drafting Committee? [RRB Group D 2018]
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

14. When was the Drafting Committee set up? [WBCS Mains 2019]
Answer: August 29, 1947

15. How many members were there in the Drafting Committee? [SSC MTS 2019]
Answer: 7 members (including the Chairman)

16. Who replaced D. P. Khaitan in the Drafting Committee after his death? [UPSC CSE 2012]
Answer: T. T. Krishnamachari

17. Who replaced B. L. Mitter in the Drafting Committee? [WBCS Mains 2017]
Answer: N. Madhava Rau

18. On which date was the Constitution of India adopted? [SSC CGL 2017]
Answer: November 26, 1949

19. When did the Constitution of India come into force? [WBP SI 2019]
Answer: January 26, 1950

20. Why was January 26 chosen for the commencement of the Constitution? [WBCS Prelims 2014]
Answer: To commemorate the 'Purna Swaraj' declaration of 1930

21. What was the total strength of the Constituent Assembly initially? [SSC CGL 2015]
Answer: 389 members

22. What was the strength of the Constituent Assembly after the partition of India? [RRB NTPC 2016]
Answer: 299 members

23. How many members signed the final draft of the Constitution? [WBCS Mains 2020]
Answer: 284 members

24. Who was the calligrapher of the Indian Constitution? [SSC CHSL 2020]
Answer: Prem Behari Narain Raizada

25. Who decorated and beautified the pages of the original Constitution? [UPSC CSE 2016]
Answer: Nandalal Bose and Beohar Rammanohar Sinha

26. Which animal was adopted as the symbol/seal of the Constituent Assembly? [WBCS Prelims 2021]
Answer: Elephant

27. Who was the calligrapher of the Hindi version of the Constitution? [SSC MTS 2021]
Answer: Vasant Krishnan Vaidya

28. The Preamble of the Indian Constitution is based on? [WBCS Mains 2018]
Answer: The 'Objective Resolution' drafted by J. L. Nehru

29. The concept of the Preamble was borrowed from which country? [SSC CGL 2019]
Answer: USA

30. The language of the Preamble was borrowed from which country? [WBP Constable 2018]
Answer: Australia

31. The Preamble begins with which words? [RRB Group D 2018]
Answer: "We, the people of India..."

32. How many times has the Preamble been amended so far? [WBCS Prelims 2016]
Answer: Only once (in 1976)

33. Which Constitutional Amendment amended the Preamble? [SSC CGL 2016]
Answer: 42nd Amendment Act, 1976

34. Which three words were added to the Preamble by the 42nd Amendment? [WBCS Prelims 2018]
Answer: Socialist, Secular, and Integrity

35. Is the Preamble a part of the Constitution? [UPSC CSE 2017]
Answer: Yes (declared in the Kesavananda Bharati case, 1973)

36. In which case did the Supreme Court hold that the Preamble is NOT a part of the Constitution? [WBCS Mains 2019]
Answer: Berubari Union case (1960)

37. Who called the Preamble the "Identity Card of the Constitution"? [SSC CHSL 2019]
Answer: N. A. Palkhivala

38. Who called the Preamble the "Political Horoscope" of the Indian Constitution? [WBCS Mains 2017]
Answer: K. M. Munshi

39. Who described the Preamble as the "Soul of the Constitution"? [RRB NTPC 2016]
Answer: Thakurdas Bhargava

40. Who called the Preamble the "Key-note to the Constitution"? [SSC CGL 2020]
Answer: Sir Ernest Barker

41. How many types of Justice are mentioned in the Preamble? [WBCS Prelims 2020]
Answer: Three (Social, Economic, Political)

42. How many types of Liberty are mentioned in the Preamble? [UPSC CSE 2015]
Answer: Five (Thought, Expression, Belief, Faith, Worship)

43. How many types of Equality are provided in the Preamble? [SSC MTS 2019]
Answer: Two (Status and Opportunity)

44. The ideals of Liberty, Equality, and Fraternity were borrowed from? [WBCS Prelims 2013]
Answer: French Revolution (1789)

45. The ideal of Justice (social, economic, political) was taken from? [SSC CGL 2018]
Answer: Russian Revolution (1917)

46. Which Act formed the basis of the largest part of the Indian Constitution? [WBCS Mains 2018]
Answer: Government of India Act, 1935

47. The concept of 'Concurrent List' was borrowed from? [WBP SI 2020]
Answer: Australia

48. Directive Principles of State Policy (DPSP) were borrowed from? [SSC CGL 2015]
Answer: Ireland

49. Fundamental Rights were borrowed from which country? [WBCS Prelims 2017]
Answer: USA

50. Fundamental Duties were borrowed from which country? [RRB Group D 2018]
Answer: USSR (Russia)

51. The Parliamentary system of government was taken from? [SSC CHSL 2021]
Answer: Britain (UK)

52. The concept of 'Single Citizenship' was adopted from? [WBCS Prelims 2016]
Answer: Britain (UK)

53. The procedure for the amendment of the Constitution was borrowed from? [UPSC CSE 2014]
Answer: South Africa

54. Suspension of Fundamental Rights during Emergency was taken from? [SSC CGL 2017]
Answer: Weimar Constitution of Germany

55. The concept of 'Rule of Law' is borrowed from? [WBCS Mains 2020]
Answer: Britain (UK)

56. 'Judicial Review' and 'Independence of Judiciary' were taken from? [WBP Constable 2019]
Answer: USA

57. 'Federation with a strong centre' is borrowed from? [SSC MTS 2020]
Answer: Canada

58. Vesting of residuary powers in the Centre is taken from? [WBCS Prelims 2019]
Answer: Canada

59. 'Procedure established by Law' was taken from? [UPSC CSE 2016]
Answer: Japan

60. The provision of 'Joint sitting of the two Houses of Parliament' is borrowed from? [SSC CGL 2019]
Answer: Australia

61. The nomination of members to the Rajya Sabha is taken from? [WBCS Mains 2021]
Answer: Ireland

62. The election of members of the Rajya Sabha is taken from? [RRB NTPC 2016]
Answer: South Africa

63. Who first put forward the idea of a Constituent Assembly for India? [SSC CHSL 2018]
Answer: M. N. Roy (in 1934)

64. In which year did the Indian National Congress (INC) officially demand a Constituent Assembly? [WBCS Prelims 2015]
Answer: 1935

65. The demand for a Constituent Assembly was first accepted by the British in which offer? [UPSC CSE 2012]
Answer: August Offer (1940)

66. How were the members of the Constituent Assembly elected? [WBCS Mains 2018]
Answer: Indirectly by the members of the Provincial Assemblies

67. Was Mahatma Gandhi a member of the Constituent Assembly? [SSC CGL 2016]
Answer: No

68. Was M. A. Jinnah a member of the Constituent Assembly? [RRB Group D 2018]
Answer: No

69. Who was the Chairman of the Union Powers Committee? [WBCS Prelims 2020]
Answer: Jawaharlal Nehru

70. Who was the Chairman of the Provincial Constitution Committee? [SSC MTS 2021]
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

71. Who headed the Fundamental Rights Sub-Committee? [UPSC CSE 2018]
Answer: J. B. Kripalani

72. Who headed the Minorities Sub-Committee? [WBCS Mains 2017]
Answer: H. C. Mukherjee

73. Who was the Chairman of the Steering Committee? [SSC CHSL 2019]
Answer: Dr. Rajendra Prasad

74. Who was the Chairman of the States Committee (Committee for negotiating with States)? [WBP SI 2020]
Answer: Jawaharlal Nehru

75. On which date did the Constituent Assembly hold its final session? [SSC CGL 2017]
Answer: January 24, 1950

76. What does the term 'Republic' in the Preamble mean? [WBCS Prelims 2014]
Answer: The Head of the State is an elected person (not a hereditary monarch)

77. What does the term 'Secular' mean in the Indian context? [UPSC CSE 2015]
Answer: The State has no official religion; all religions are treated equally

78. What does 'Sovereign' mean? [RRB NTPC 2016]
Answer: India is completely independent and not subject to any external authority

79. Which date is mentioned in the Preamble as the date of adoption? [SSC CGL 2018]
Answer: November 26, 1949

80. Does the Preamble grant any specific power to the legislature? [WBCS Mains 2020]
Answer: No, it is non-justiciable in nature

81. Can the Preamble be amended? [UPSC CSE 2019]
Answer: Yes, but its 'Basic Structure' cannot be altered

82. What was the approximate total expenditure incurred on making the Constitution? [SSC MTS 2018]
Answer: Around 64 lakh rupees

83. The makers of the Indian Constitution went through the constitutions of how many countries? [WBCS Prelims 2016]
Answer: About 60 countries

84. When did the Constituent Assembly also function as the Dominion Legislature? [SSC CHSL 2020]
Answer: From Aug 15, 1947, to Jan 26, 1950

85. Who chaired the Constituent Assembly when it met as a legislative body? [WBCS Mains 2019]
Answer: G. V. Mavalankar

86. Who was the first Chief Justice of independent India? [WBP Constable 2018]
Answer: Harilal J. Kania (H. J. Kania)

87. The original Constitution (1949) contained how many Articles and Schedules? [SSC CGL 2016]
Answer: 395 Articles and 8 Schedules

88. How many Schedules are there in the Indian Constitution currently? [WBCS Prelims 2021]
Answer: 12 Schedules

89. Which Schedule was added by the 1st Constitutional Amendment? [RRB Group D 2018]
Answer: 9th Schedule (in 1951)

90. Which part of the Constitution deals specifically with the Preamble? [SSC MTS 2021]
Answer: It is the preface/introduction, not assigned a specific Part number

91. What does 'Socialist' in the Preamble refer to? [UPSC CSE 2017]
Answer: Democratic socialism based on a mixed economy

92. The term 'Fraternity' in the Preamble assures what? [WBCS Mains 2018]
Answer: The dignity of the individual and the unity and integrity of the Nation

93. What does 'Democratic' signify in the Preamble? [SSC CGL 2019]
Answer: Supreme power rests with the people (popular sovereignty)

94. Who was elected as the first President of India by the Constituent Assembly? [WBCS Prelims 2018]
Answer: Dr. Rajendra Prasad (on Jan 24, 1950)

95. When was the Indian Independence Act passed by the British Parliament? [SSC CHSL 2019]
Answer: July 1947

96. Is the concept of 'Liberty' in the Preamble absolute or qualified? [UPSC CSE 2016]
Answer: Qualified (subject to reasonable restrictions)

97. When is the Preamble useful to the Supreme Court? [WBCS Mains 2021]
Answer: In interpreting ambiguous parts of the Constitution

98. Who was the first Law Minister of independent India? [RRB NTPC 2016]
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

99. How many women members were there in the Constituent Assembly? [SSC CGL 2022]
Answer: 15

100. Who was the only Muslim woman member in the Constituent Assembly? [WBCS Prelims 2020]
Answer: Begum Aizaz Rasul

১. কোন পরিকল্পনার অধীনে ভারতের গণপরিষদ (Constituent Assembly) গঠিত হয়েছিল? [WBCS Prelims 2017]
উত্তর: ক্যাবিনেট মিশন প্ল্যান, ১৯৪৬

২. গণপরিষদের প্রথম অধিবেশন কবে অনুষ্ঠিত হয়? [SSC CGL 2016]
উত্তর: ৯ ডিসেম্বর, ১৯৪৬

৩. গণপরিষদের অস্থায়ী সভাপতি (Temporary President) কে ছিলেন? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: ড. সচ্চিদানন্দ সিনহা

৪. গণপরিষদের স্থায়ী সভাপতি হিসেবে কে নির্বাচিত হন? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: ড. রাজেন্দ্র প্রসাদ (১১ ডিসেম্বর, ১৯৪৬)

৫. গণপরিষদের সহ-সভাপতি (Vice-President) কারা ছিলেন? [UPSC CSE 2015]
উত্তর: এইচ. সি. মুখার্জি এবং ভি. টি. কৃষ্ণমাচারী

৬. গণপরিষদের সাংবিধানিক উপদেষ্টা (Constitutional Advisor) কে ছিলেন? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: স্যার বি. এন. রাও

৭. গণপরিষদে 'উদ্দেশ্যমূলক প্রস্তাব' (Objective Resolution) কে উত্থাপন করেন? [WBCS Prelims 2019]
উত্তর: জওহরলাল নেহেরু (১৩ ডিসেম্বর, ১৯৪৬)

৮. 'উদ্দেশ্যমূলক প্রস্তাব' কবে গণপরিষদ দ্বারা গৃহীত হয়? [SSC MTS 2021]
উত্তর: ২২ জানুয়ারি, ১৯৪৭

৯. গণপরিষদ কবে জাতীয় পতাকা (National Flag) গ্রহণ করে? [WBP Constable 2018]
উত্তর: ২২ জুলাই, ১৯৪৭

১০. জাতীয় সঙ্গীত (National Anthem) এবং জাতীয় গীত (National Song) কবে গৃহীত হয়? [SSC CGL 2020]
উত্তর: ২৪ জানুয়ারি, ১৯৫০

১১. ভারতের সংবিধান রচনা করতে মোট কত সময় লেগেছিল? [WBCS Prelims 2015]
উত্তর: ২ বছর, ১১ মাস, এবং ১৮ দিন

১২. গণপরিষদের মোট কতগুলি অধিবেশন (Sessions) অনুষ্ঠিত হয়েছিল? [SSC CHSL 2018]
উত্তর: ১১টি

১৩. খসড়া কমিটির (Drafting Committee) চেয়ারম্যান কে ছিলেন? [RRB Group D 2018]
উত্তর: ড. বি. আর. আম্বেদকর

১৪. খসড়া কমিটি কবে গঠিত হয়? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: ২৯ আগস্ট, ১৯৪৭

১৫. খসড়া কমিটিতে মোট কতজন সদস্য ছিলেন? [SSC MTS 2019]
উত্তর: ৭ জন (চেয়ারম্যান সহ)

১৬. ডি. পি. খৈতানের মৃত্যুর পর খসড়া কমিটিতে তাঁর স্থলাভিষিক্ত কে হন? [UPSC CSE 2012]
উত্তর: টি. টি. কৃষ্ণমাচারী

১৭. বি. এল. মিটারের পরিবর্তে খসড়া কমিটিতে কে যোগ দেন? [WBCS Mains 2017]
উত্তর: এন. মাধব রাও

১৮. ভারতের সংবিধান কবে গৃহীত (Adopted) হয়? [SSC CGL 2017]
উত্তর: ২৬ নভেম্বর, ১৯৪৯

১৯. ভারতের সংবিধান কবে কার্যকর (Came into force) হয়? [WBP SI 2019]
উত্তর: ২৬ জানুয়ারি, ১৯৫০

২০. সংবিধান কার্যকর করার জন্য ২৬ জানুয়ারি দিনটিকে কেন বেছে নেওয়া হয়েছিল? [WBCS Prelims 2014]
উত্তর: ১৯৩০ সালের 'পূর্ণ স্বরাজ' ঘোষণাকে স্মরণীয় করে রাখতে

২১. শুরুতে গণপরিষদের মোট সদস্য সংখ্যা কত ছিল? [SSC CGL 2015]
উত্তর: ৩৮৯ জন

২২. ভারত ভাগের পর গণপরিষদের সদস্য সংখ্যা কত হয়? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: ২৯৯ জন

২৩. সংবিধানের চূড়ান্ত খসড়ায় কতজন সদস্য স্বাক্ষর করেছিলেন? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: ২৮৪ জন

২৪. ভারতীয় সংবিধানের ক্যালিগ্রাফার বা হস্তলিপিকার কে ছিলেন? [SSC CHSL 2020]
উত্তর: প্রেম বিহারী নারায়ণ রায়জাদা

২৫. মূল সংবিধানের পাতাগুলি কে অলঙ্কৃত বা সজ্জিত করেছিলেন? [UPSC CSE 2016]
উত্তর: নন্দলাল বসু এবং বেওহর রামমনোহর সিনহা

২৬. গণপরিষদের প্রতীক বা সিলমোহর হিসেবে কোন প্রাণীকে গ্রহণ করা হয়েছিল? [WBCS Prelims 2021]
উত্তর: হাতি

২৭. হিন্দি সংস্করণের সংবিধানের ক্যালিগ্রাফার কে ছিলেন? [SSC MTS 2021]
উত্তর: বসন্ত কৃষ্ণান বৈদ্য

২৮. ভারতীয় সংবিধানের প্রস্তাবনা (Preamble) কীসের ওপর ভিত্তি করে তৈরি? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: জওহরলাল নেহেরু প্রণীত 'উদ্দেশ্যমূলক প্রস্তাব'-এর ওপর

২৯. প্রস্তাবনার ধারণাটি কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [SSC CGL 2019]
উত্তর: মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র (USA)

৩০. প্রস্তাবনার ভাষা (Language of Preamble) কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBP Constable 2018]
উত্তর: অস্ট্রেলিয়া

৩১. প্রস্তাবনা কোন শব্দ দিয়ে শুরু হয়েছে? [RRB Group D 2018]
উত্তর: "আমরা, ভারতের জনগণ..." (We, the people of India...)

৩২. প্রস্তাবনাটি এখনও পর্যন্ত কতবার সংশোধন করা হয়েছে? [WBCS Prelims 2016]
উত্তর: মাত্র একবার (১৯৭৬ সালে)

৩৩. কোন সংবিধান সংশোধনীর মাধ্যমে প্রস্তাবনাটি সংশোধন করা হয়? [SSC CGL 2016]
উত্তর: ৪২তম সংশোধনী আইন, ১৯৭৬

৩৪. ৪২তম সংশোধনীর মাধ্যমে প্রস্তাবনায় কোন তিনটি শব্দ যুক্ত করা হয়? [WBCS Prelims 2018]
উত্তর: সমাজতান্ত্রিক (Socialist), ধর্মনিরপেক্ষ (Secular), এবং সংহতি (Integrity)

৩৫. প্রস্তাবনা কি সংবিধানের অংশ? [UPSC CSE 2017]
উত্তর: হ্যাঁ (১৯৭৩ সালের কেশবানন্দ ভারতী মামলায় সুপ্রিম কোর্ট এটি ঘোষণা করে)

৩৬. কোন মামলায় সুপ্রিম কোর্ট বলেছিল যে প্রস্তাবনা সংবিধানের অংশ নয়? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: বেরুবাড়ি ইউনিয়ন মামলা (১৯৬০)

৩৭. প্রস্তাবনাকে কে সংবিধানের "পরিচয়পত্র" (Identity Card) বলেছেন? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: এন. এ. পালকিওয়ালা

৩৮. প্রস্তাবনাকে কে ভারতীয় সংবিধানের "রাজনৈতিক জন্মকোষ্ঠী" (Political Horoscope) বলেছেন? [WBCS Mains 2017]
উত্তর: কে. এম. মুন্সি

৩৯. প্রস্তাবনাকে কে "সংবিধানের আত্মা" (Soul of the Constitution) বলে বর্ণনা করেছেন? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: ঠাকুরদাস ভার্গব

৪০. কে প্রস্তাবনাকে সংবিধানের "কি-নোট" (Key-note) বলেছেন? [SSC CGL 2020]
উত্তর: স্যার আর্নেস্ট বার্কার

৪১. প্রস্তাবনায় কত ধরণের ন্যায়বিচারের (Justice) কথা বলা হয়েছে? [WBCS Prelims 2020]
উত্তর: তিন প্রকার (সামাজিক, অর্থনৈতিক, রাজনৈতিক)

৪২. প্রস্তাবনায় কত ধরণের স্বাধীনতার (Liberty) কথা বলা হয়েছে? [UPSC CSE 2015]
উত্তর: পাঁচ প্রকার (চিন্তা, মতপ্রকাশ, বিশ্বাস, ধর্ম, উপাসনা)

৪৩. প্রস্তাবনায় কত ধরণের সাম্যের (Equality) কথা বলা হয়েছে? [SSC MTS 2019]
উত্তর: দুই প্রকার (মর্যাদা ও সুযোগের সাম্য)

৪৪. প্রস্তাবনার স্বাধীনতা, সাম্য এবং সৌভ্রাতৃত্বের আদর্শ কোন বিপ্লব থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBCS Prelims 2013]
উত্তর: ফরাসি বিপ্লব (১৭৮৯)

৪৫. ন্যায়বিচারের আদর্শ (সামাজিক, অর্থনৈতিক, রাজনৈতিক) কোন বিপ্লব থেকে অনুপ্রাণিত? [SSC CGL 2018]
উত্তর: রুশ বিপ্লব (১৯১৭)

৪৬. ভারতীয় সংবিধানের বৃহত্তম অংশটি কোন আইন থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: ভারত শাসন আইন, ১৯৩৫ (Government of India Act, 1935)

৪৭. 'যুগ্ম তালিকা' বা Concurrent List-এর ধারণা কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBP SI 2020]
উত্তর: অস্ট্রেলিয়া

৪৮. রাষ্ট্র পরিচালনার নির্দেশমূলক নীতি (DPSP) কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [SSC CGL 2015]
উত্তর: আয়ারল্যান্ড

৪৯. মৌলিক অধিকার (Fundamental Rights) কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBCS Prelims 2017]
উত্তর: মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র (USA)

৫০. মৌলিক কর্তব্য (Fundamental Duties) কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [RRB Group D 2018]
উত্তর: সোভিয়েত ইউনিয়ন (রাশিয়া)

৫১. সংসদীয় শাসন ব্যবস্থা কোন দেশ থেকে গৃহীত হয়েছে? [SSC CHSL 2021]
উত্তর: ব্রিটেন (UK)

৫২. 'একক নাগরিকত্ব' (Single Citizenship) ধারণাটি কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBCS Prelims 2016]
উত্তর: ব্রিটেন (UK)

৫৩. সংবিধান সংশোধনের পদ্ধতি কোন দেশ থেকে নেওয়া হয়েছে? [UPSC CSE 2014]
উত্তর: দক্ষিণ আফ্রিকা

৫৪. জরুরি অবস্থার সময় মৌলিক অধিকার স্থগিত করার নিয়ম কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [SSC CGL 2017]
উত্তর: জার্মানির ভাইমার (Weimar) সংবিধান

৫৫. 'আইনের অনুশাসন' (Rule of Law) ধারণাটি কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: ব্রিটেন (UK)

৫৬. 'বিচারবিভাগীয় পর্যালোচনা' (Judicial Review) এবং 'বিচারবিভাগের স্বাধীনতা' কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBP Constable 2019]
উত্তর: মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র (USA)

৫৭. শক্তিশালী কেন্দ্রযুক্ত যুক্তরাষ্ট্রীয় ব্যবস্থা কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [SSC MTS 2020]
উত্তর: কানাডা

৫৮. কেন্দ্রের হাতে অবশিষ্ট ক্ষমতা (Residuary powers) ন্যস্ত করার নিয়ম কোথা থেকে নেওয়া? [WBCS Prelims 2019]
উত্তর: কানাডা

৫৯. 'আইন দ্বারা প্রতিষ্ঠিত পদ্ধতি' (Procedure established by Law) কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [UPSC CSE 2016]
উত্তর: জাপান

৬০. সংসদের উভয় কক্ষের 'যৌথ অধিবেশন' (Joint sitting) বিধানটি কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [SSC CGL 2019]
উত্তর: অস্ট্রেলিয়া

৬১. রাজ্যসভায় রাষ্ট্রপতি দ্বারা সদস্য মনোনয়নের নিয়ম কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [WBCS Mains 2021]
উত্তর: আয়ারল্যান্ড

৬২. রাজ্যসভার সদস্যদের নির্বাচন পদ্ধতি কোথা থেকে নেওয়া হয়েছে? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: দক্ষিণ আফ্রিকা

৬৩. ভারতের জন্য একটি গণপরিষদের ধারণা প্রথম কে প্রস্তাব করেন? [SSC CHSL 2018]
উত্তর: এম. এন. রায় (১৯৩৪ সালে)

৬৪. ভারতীয় জাতীয় কংগ্রেস (INC) আনুষ্ঠানিকভাবে কবে গণপরিষদের দাবি জানায়? [WBCS Prelims 2015]
উত্তর: ১৯৩৫ সালে

৬৫. ব্রিটিশরা প্রথমবারের মতো গণপরিষদের দাবি মেনে নেয় কোন প্রস্তাবের মাধ্যমে? [UPSC CSE 2012]
উত্তর: আগস্ট প্রস্তাব (১৯৪০)

৬৬. গণপরিষদের সদস্যরা কীভাবে নির্বাচিত হয়েছিলেন? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: প্রাদেশিক আইনসভার সদস্যদের দ্বারা পরোক্ষভাবে

৬৭. মহাত্মা গান্ধী কি গণপরিষদের সদস্য ছিলেন? [SSC CGL 2016]
উত্তর: না

৬৮. এম. এ. জিন্নাহ কি গণপরিষদের সদস্য ছিলেন? [RRB Group D 2018]
উত্তর: না

৬৯. ইউনিয়ন পাওয়ার্স কমিটির চেয়ারম্যান কে ছিলেন? [WBCS Prelims 2020]
উত্তর: জওহরলাল নেহেরু

৭০. প্রাদেশিক সংবিধান কমিটির চেয়ারম্যান কে ছিলেন? [SSC MTS 2021]
উত্তর: সর্দার বল্লভভাই প্যাটেল

৭১. মৌলিক অধিকার বিষয়ক সাব-কমিটির প্রধান কে ছিলেন? [UPSC CSE 2018]
উত্তর: জে. বি. কৃপালনি

৭২. সংখ্যালঘু বিষয়ক সাব-কমিটির প্রধান কে ছিলেন? [WBCS Mains 2017]
উত্তর: এইচ. সি. মুখার্জি

৭৩. স্টিয়ারিং কমিটির চেয়ারম্যান কে ছিলেন? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: ড. রাজেন্দ্র প্রসাদ

৭৪. স্টেটস কমিটির (রাজ্যগুলির সাথে আলোচনার জন্য কমিটি) চেয়ারম্যান কে ছিলেন? [WBP SI 2020]
উত্তর: জওহরলাল নেহেরু

৭৫. গণপরিষদের শেষ অধিবেশন কবে অনুষ্ঠিত হয়? [SSC CGL 2017]
উত্তর: ২৪ জানুয়ারি, ১৯৫০

৭৬. প্রস্তাবনায় 'সাধারণতন্ত্র' বা 'প্রজাতন্ত্র' (Republic) শব্দটির অর্থ কী? [WBCS Prelims 2014]
উত্তর: রাষ্ট্রের প্রধান একজন নির্বাচিত ব্যক্তি হবেন (বংশানুক্রমিক রাজা নন)

৭৭. ভারতীয় প্রেক্ষাপটে 'ধর্মনিরপেক্ষ' (Secular) শব্দটির অর্থ কী? [UPSC CSE 2015]
উত্তর: রাষ্ট্রের নিজস্ব কোনো ধর্ম নেই; সকল ধর্মকে সমানভাবে সম্মান করা হয়

৭৮. 'সার্বভৌম' (Sovereign) শব্দটির অর্থ কী? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: ভারত সম্পূর্ণ স্বাধীন এবং কোনো বহিরাগত শক্তির অধীনস্থ নয়

৭৯. সংবিধান গৃহীত হওয়ার তারিখ হিসেবে প্রস্তাবনায় কোন তারিখ উল্লেখ করা হয়েছে? [SSC CGL 2018]
উত্তর: ২৬ নভেম্বর, ১৯৪৯

৮০. প্রস্তাবনা কি আইনসভাকে কোনো নির্দিষ্ট ক্ষমতা প্রদান করে? [WBCS Mains 2020]
উত্তর: না, এটি আদালতে বিচারযোগ্য নয় (Non-justiciable)

৮১. প্রস্তাবনা কি সংশোধন করা যায়? [UPSC CSE 2019]
উত্তর: হ্যাঁ, তবে এর 'মূল কাঠামো' (Basic Structure) পরিবর্তন করা যাবে না

৮২. সংবিধান তৈরিতে মোট কত টাকা খরচ হয়েছিল? [SSC MTS 2018]
উত্তর: প্রায় ৬৪ লক্ষ টাকা

৮৩. সংবিধান প্রণেতারা কতগুলি দেশের সংবিধান খতিয়ে দেখেছিলেন? [WBCS Prelims 2016]
উত্তর: প্রায় ৬০টি দেশের

৮৪. গণপরিষদ কবে থেকে ডোমিনিয়ন আইনসভা হিসেবে কাজ করত? [SSC CHSL 2020]
উত্তর: ১৫ আগস্ট ১৯৪৭ থেকে ২৬ জানুয়ারি ১৯৫০ পর্যন্ত

৮৫. গণপরিষদ যখন আইনসভা হিসেবে বসত, তখন তাতে কে সভাপতিত্ব করতেন? [WBCS Mains 2019]
উত্তর: জি. ভি. মাভলঙ্কর

৮৬. স্বাধীন ভারতের প্রথম প্রধান বিচারপতি কে ছিলেন? [WBP Constable 2018]
উত্তর: হরিলাল জে. কানিয়া (H. J. Kania)

৮৭. মূল সংবিধানে (১৯৪৯) মোট কয়টি ধারা ও তপশিল ছিল? [SSC CGL 2016]
উত্তর: ৩৯৫টি ধারা এবং ৮টি তপশিল (Schedules)

৮৮. বর্তমানে ভারতীয় সংবিধানে কয়টি তপশিল (Schedules) রয়েছে? [WBCS Prelims 2021]
উত্তর: ১২টি তপশিল

৮৯. প্রথম সংবিধান সংশোধনীর মাধ্যমে কোন তপশিলটি যুক্ত করা হয়? [RRB Group D 2018]
উত্তর: নবম তপশিল (১৯৫১ সালে)

৯০. সংবিধানের কোন অংশটি (Part) প্রস্তাবনার সাথে সম্পর্কিত? [SSC MTS 2021]
উত্তর: এটি সংবিধানের ভূমিকা, তাই এর কোনো নির্দিষ্ট পার্ট বা অধ্যায় নম্বর নেই

৯১. প্রস্তাবনায় 'সমাজতান্ত্রিক' (Socialist) বলতে কী বোঝানো হয়েছে? [UPSC CSE 2017]
উত্তর: মিশ্র অর্থনীতির ওপর ভিত্তি করে গণতান্ত্রিক সমাজতন্ত্র

৯২. প্রস্তাবনায় 'সৌভ্রাতৃত্ব' (Fraternity) কী নিশ্চিত করে? [WBCS Mains 2018]
উত্তর: ব্যক্তির মর্যাদা এবং জাতির ঐক্য ও সংহতি

৯৩. প্রস্তাবনায় 'গণতান্ত্রিক' (Democratic) বলতে কী বোঝানো হয়েছে? [SSC CGL 2019]
উত্তর: সর্বোচ্চ ক্ষমতা জনগণের হাতে ন্যস্ত

৯৪. গণপরিষদ কর্তৃক স্বাধীন ভারতের প্রথম রাষ্ট্রপতি হিসেবে কে নির্বাচিত হন? [WBCS Prelims 2018]
উত্তর: ড. রাজেন্দ্র প্রসাদ (২৪ জানুয়ারি ১৯৫০)

৯৫. ব্রিটিশ পার্লামেন্টে ভারতের স্বাধীনতা আইন (Indian Independence Act) কবে পাস হয়? [SSC CHSL 2019]
উত্তর: জুলাই, ১৯৪৭

৯৬. প্রস্তাবনায় উল্লিখিত 'স্বাধীনতা' বা 'Liberty' কি অবাধ নাকি শর্তযুক্ত? [UPSC CSE 2016]
উত্তর: শর্তযুক্ত (যৌক্তিক বিধিনিষেধ সাপেক্ষে)

৯৭. সুপ্রিম কোর্টের কাছে প্রস্তাবনা কখন কাজে লাগে? [WBCS Mains 2021]
উত্তর: সংবিধানের কোনো অস্পষ্ট অংশের ব্যাখ্যা করার সময়

৯৮. স্বাধীন ভারতের প্রথম আইনমন্ত্রী (Law Minister) কে ছিলেন? [RRB NTPC 2016]
উত্তর: ড. বি. আর. আম্বেদকর

৯৯. গণপরিষদে মোট কতজন মহিলা সদস্য ছিলেন? [SSC CGL 2022]
উত্তর: ১৫ জন

১০০. গণপরিষদের একমাত্র মুসলিম মহিলা সদস্য কে ছিলেন? [WBCS Prelims 2020]
উত্তর: বেগম আইজাজ রাসুল

1. भारत की संविधान सभा (Constituent Assembly) का गठन किस योजना के तहत किया गया था? [WBCS Prelims 2017]
उत्तर: कैबिनेट मिशन योजना, 1946

2. संविधान सभा की पहली बैठक कब आयोजित की गई थी? [SSC CGL 2016]
उत्तर: 9 दिसंबर, 1946

3. संविधान सभा के अस्थायी अध्यक्ष (Temporary President) कौन थे? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: डॉ. सच्चिदानंद सिन्हा

4. संविधान सभा के स्थायी अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया था? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: डॉ. राजेंद्र प्रसाद (11 दिसंबर, 1946 को)

5. संविधान सभा के उपाध्यक्ष (Vice-Presidents) कौन थे? [UPSC CSE 2015]
उत्तर: एच. सी. मुखर्जी और वी. टी. कृष्णमाचारी

6. संविधान सभा के संवैधानिक सलाहकार (Constitutional Advisor) कौन थे? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: सर बी. एन. राव

7. संविधान सभा में 'उद्देश्य प्रस्ताव' (Objective Resolution) किसने प्रस्तुत किया था? [WBCS Prelims 2019]
उत्तर: जवाहरलाल नेहरू (13 दिसंबर, 1946 को)

8. संविधान सभा द्वारा 'उद्देश्य प्रस्ताव' को कब अपनाया गया? [SSC MTS 2021]
उत्तर: 22 जनवरी, 1947

9. संविधान सभा ने राष्ट्रीय ध्वज (National Flag) को कब अपनाया? [WBP Constable 2018]
उत्तर: 22 जुलाई, 1947

10. राष्ट्रगान और राष्ट्रगीत को कब अपनाया गया? [SSC CGL 2020]
उत्तर: 24 जनवरी, 1950

11. भारतीय संविधान का मसौदा तैयार करने में कुल कितना समय लगा? [WBCS Prelims 2015]
उत्तर: 2 वर्ष, 11 महीने और 18 दिन

12. संविधान सभा के कुल कितने अधिवेशन (Sessions) हुए थे? [SSC CHSL 2018]
उत्तर: 11 अधिवेशन

13. प्रारूप समिति (Drafting Committee) के अध्यक्ष कौन थे? [RRB Group D 2018]
उत्तर: डॉ. बी. आर. अंबेडकर

14. प्रारूप समिति का गठन कब किया गया था? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: 29 अगस्त, 1947

15. प्रारूप समिति में कुल कितने सदस्य थे? [SSC MTS 2019]
उत्तर: 7 सदस्य (अध्यक्ष सहित)

16. डी. पी. खेतान की मृत्यु के बाद प्रारूप समिति में उनका स्थान किसने लिया? [UPSC CSE 2012]
उत्तर: टी. टी. कृष्णमाचारी

17. बी. एल. मित्तर की जगह प्रारूप समिति में कौन शामिल हुआ? [WBCS Mains 2017]
उत्तर: एन. माधव राव

18. भारत का संविधान कब अंगीकृत (Adopted) किया गया? [SSC CGL 2017]
उत्तर: 26 नवंबर, 1949

19. भारत का संविधान कब लागू (Came into force) हुआ? [WBP SI 2019]
उत्तर: 26 जनवरी, 1950

20. संविधान लागू करने के लिए 26 जनवरी का दिन ही क्यों चुना गया? [WBCS Prelims 2014]
उत्तर: 1930 की 'पूर्ण स्वराज' की घोषणा को याद रखने के लिए

21. प्रारंभ में संविधान सभा की कुल सदस्य संख्या कितनी थी? [SSC CGL 2015]
उत्तर: 389 सदस्य

22. भारत विभाजन के बाद संविधान सभा के सदस्यों की संख्या कितनी रह गई? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: 299 सदस्य

23. संविधान के अंतिम प्रारूप पर कितने सदस्यों ने हस्ताक्षर किए? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: 284 सदस्यों ने

24. भारतीय संविधान के सुलेखक (Calligrapher) कौन थे? [SSC CHSL 2020]
उत्तर: प्रेम बिहारी नारायण रायजादा

25. मूल संविधान के पृष्ठों को किसने सजाया और सुशोभित किया? [UPSC CSE 2016]
उत्तर: नंदलाल बोस और ब्योहर राममनोहर सिन्हा

26. संविधान सभा के प्रतीक (Seal) के रूप में किस जानवर को अपनाया गया था? [WBCS Prelims 2021]
उत्तर: हाथी

27. संविधान के हिंदी संस्करण के सुलेखक कौन थे? [SSC MTS 2021]
उत्तर: वसंत कृष्णन वैद्य

28. भारतीय संविधान की प्रस्तावना (Preamble) किस पर आधारित है? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: जे. एल. नेहरू द्वारा तैयार 'उद्देश्य प्रस्ताव' पर

29. प्रस्तावना का विचार किस देश से लिया गया है? [SSC CGL 2019]
उत्तर: अमेरिका (USA)

30. प्रस्तावना की भाषा (Language of Preamble) किस देश से ली गई है? [WBP Constable 2018]
उत्तर: ऑस्ट्रेलिया

31. प्रस्तावना किन शब्दों से शुरू होती है? [RRB Group D 2018]
उत्तर: "हम, भारत के लोग..." (We, the people of India...)

32. प्रस्तावना में अब तक कितनी बार संशोधन किया गया है? [WBCS Prelims 2016]
उत्तर: केवल एक बार (1976 में)

33. किस संविधान संशोधन द्वारा प्रस्तावना में संशोधन किया गया? [SSC CGL 2016]
उत्तर: 42वां संशोधन अधिनियम, 1976

34. 42वें संशोधन द्वारा प्रस्तावना में कौन से तीन शब्द जोड़े गए? [WBCS Prelims 2018]
उत्तर: समाजवादी (Socialist), धर्मनिरपेक्ष/पंथनिरपेक्ष (Secular), और अखंडता (Integrity)

35. क्या प्रस्तावना संविधान का हिस्सा है? [UPSC CSE 2017]
उत्तर: हाँ (1973 के केशवानंद भारती मामले में सुप्रीम कोर्ट द्वारा घोषित)

36. किस मामले में सुप्रीम कोर्ट ने कहा कि प्रस्तावना संविधान का हिस्सा नहीं है? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: बेरुबाड़ी यूनियन मामला (1960)

37. प्रस्तावना को संविधान का "पहचान पत्र" (Identity Card) किसने कहा? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: एन. ए. पालकीवाला

38. प्रस्तावना को भारतीय संविधान की "राजनीतिक जन्मपत्री" (Political Horoscope) किसने कहा? [WBCS Mains 2017]
उत्तर: के. एम. मुंशी

39. प्रस्तावना को "संविधान की आत्मा" (Soul of the Constitution) किसने कहा? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: ठाकुरदास भार्गव

40. प्रस्तावना को संविधान का "कुंजी-नोट" (Key-note) किसने कहा? [SSC CGL 2020]
उत्तर: सर अर्नेस्ट बार्कर

41. प्रस्तावना में कितने प्रकार के न्याय (Justice) का उल्लेख है? [WBCS Prelims 2020]
उत्तर: तीन (सामाजिक, आर्थिक, राजनीतिक)

42. प्रस्तावना में कितने प्रकार की स्वतंत्रता (Liberty) का उल्लेख है? [UPSC CSE 2015]
उत्तर: पांच (विचार, अभिव्यक्ति, विश्वास, धर्म, और उपासना)

43. प्रस्तावना में कितने प्रकार की समानता (Equality) प्रदान की गई है? [SSC MTS 2019]
उत्तर: दो (प्रतिष्ठा और अवसर की समानता)

44. स्वतंत्रता, समानता और बंधुत्व के आदर्श किस क्रांति से लिए गए हैं? [WBCS Prelims 2013]
उत्तर: फ्रांसीसी क्रांति (1789)

45. न्याय (सामाजिक, आर्थिक, राजनीतिक) का आदर्श किस क्रांति से प्रेरित है? [SSC CGL 2018]
उत्तर: रूसी क्रांति (1917)

46. भारतीय संविधान के सबसे बड़े हिस्से का आधार कौन सा अधिनियम है? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: भारत सरकार अधिनियम, 1935 (Government of India Act, 1935)

47. 'समवर्ती सूची' (Concurrent List) की अवधारणा कहाँ से ली गई है? [WBP SI 2020]
उत्तर: ऑस्ट्रेलिया

48. राज्य के नीति निदेशक तत्व (DPSP) कहाँ से लिए गए हैं? [SSC CGL 2015]
उत्तर: आयरलैंड

49. मौलिक अधिकार (Fundamental Rights) किस देश से लिए गए हैं? [WBCS Prelims 2017]
उत्तर: अमेरिका (USA)

50. मौलिक कर्तव्य (Fundamental Duties) किस देश से लिए गए हैं? [RRB Group D 2018]
उत्तर: सोवियत संघ (रूस)

51. सरकार की संसदीय प्रणाली (Parliamentary system) कहाँ से ली गई है? [SSC CHSL 2021]
उत्तर: ब्रिटेन (UK)

52. 'एकल नागरिकता' (Single Citizenship) की अवधारणा कहाँ से अपनाई गई है? [WBCS Prelims 2016]
उत्तर: ब्रिटेन (UK)

53. संविधान संशोधन की प्रक्रिया कहाँ से ली गई है? [UPSC CSE 2014]
उत्तर: दक्षिण अफ्रीका

54. आपातकाल के दौरान मौलिक अधिकारों का निलंबन कहाँ से लिया गया है? [SSC CGL 2017]
उत्तर: जर्मनी का वाइमर (Weimar) संविधान

55. 'कानून का शासन' (Rule of Law) की अवधारणा कहाँ से ली गई है? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: ब्रिटेन (UK)

56. 'न्यायिक समीक्षा' (Judicial Review) और 'न्यायपालिका की स्वतंत्रता' कहाँ से ली गई है? [WBP Constable 2019]
उत्तर: अमेरिका (USA)

57. मजबूत केंद्र के साथ संघीय व्यवस्था कहाँ से ली गई है? [SSC MTS 2020]
उत्तर: कनाडा

58. अवशिष्ट शक्तियों (Residuary powers) का केंद्र में निहित होना कहाँ से लिया गया है? [WBCS Prelims 2019]
उत्तर: कनाडा

59. 'कानून द्वारा स्थापित प्रक्रिया' (Procedure established by Law) कहाँ से ली गई है? [UPSC CSE 2016]
उत्तर: जापान

60. संसद के दोनों सदनों की 'संयुक्त बैठक' (Joint sitting) का प्रावधान कहाँ से लिया गया है? [SSC CGL 2019]
उत्तर: ऑस्ट्रेलिया

61. राज्यसभा में सदस्यों का नामनिर्देशन (Nomination) कहाँ से लिया गया है? [WBCS Mains 2021]
उत्तर: आयरलैंड

62. राज्यसभा के सदस्यों का चुनाव कहाँ से लिया गया है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: दक्षिण अफ्रीका

63. भारत के लिए संविधान सभा का विचार सबसे पहले किसने प्रस्तुत किया था? [SSC CHSL 2018]
उत्तर: एम. एन. रॉय (1934 में)

64. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस (INC) ने आधिकारिक तौर पर संविधान सभा की मांग किस वर्ष की थी? [WBCS Prelims 2015]
उत्तर: 1935 में

65. अंग्रेजों ने पहली बार संविधान सभा की मांग को किस प्रस्ताव में स्वीकार किया था? [UPSC CSE 2012]
उत्तर: अगस्त प्रस्ताव (1940)

66. संविधान सभा के सदस्यों का चुनाव कैसे हुआ था? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: प्रांतीय विधानसभाओं के सदस्यों द्वारा अप्रत्यक्ष रूप से

67. क्या महात्मा गांधी संविधान सभा के सदस्य थे? [SSC CGL 2016]
उत्तर: नहीं

68. क्या एम. ए. जिन्ना संविधान सभा के सदस्य थे? [RRB Group D 2018]
उत्तर: नहीं

69. संघ शक्ति समिति (Union Powers Committee) के अध्यक्ष कौन थे? [WBCS Prelims 2020]
उत्तर: जवाहरलाल नेहरू

70. प्रांतीय संविधान समिति के अध्यक्ष कौन थे? [SSC MTS 2021]
उत्तर: सरदार वल्लभभाई पटेल

71. मौलिक अधिकार उप-समिति के प्रमुख कौन थे? [UPSC CSE 2018]
उत्तर: जे. बी. कृपलानी

72. अल्पसंख्यक उप-समिति के प्रमुख कौन थे? [WBCS Mains 2017]
उत्तर: एच. सी. मुखर्जी

73. संचालन समिति (Steering Committee) के अध्यक्ष कौन थे? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: डॉ. राजेंद्र प्रसाद

74. राज्यों के लिए समिति (राज्यों से बातचीत के लिए) के अध्यक्ष कौन थे? [WBP SI 2020]
उत्तर: जवाहरलाल नेहरू

75. संविधान सभा की अंतिम बैठक किस तिथि को हुई थी? [SSC CGL 2017]
उत्तर: 24 जनवरी, 1950

76. प्रस्तावना में 'गणराज्य' (Republic) शब्द का क्या अर्थ है? [WBCS Prelims 2014]
उत्तर: राज्य का प्रमुख एक निर्वाचित व्यक्ति होता है (वंशानुगत राजा नहीं)

77. भारतीय संदर्भ में 'धर्मनिरपेक्ष/पंथनिरपेक्ष' (Secular) शब्द का क्या अर्थ है? [UPSC CSE 2015]
उत्तर: राज्य का कोई आधिकारिक धर्म नहीं है; सभी धर्मों के साथ समान व्यवहार किया जाता है

78. 'संप्रभु' (Sovereign) का क्या अर्थ है? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: भारत पूरी तरह से स्वतंत्र है और किसी बाहरी अधिकार के अधीन नहीं है

79. प्रस्तावना में संविधान को अपनाने की कौन सी तिथि अंकित है? [SSC CGL 2018]
उत्तर: 26 नवंबर, 1949

80. क्या प्रस्तावना विधायिका को कोई विशिष्ट शक्ति प्रदान करती है? [WBCS Mains 2020]
उत्तर: नहीं, यह गैर-न्यायिक (Non-justiciable) प्रकृति की है

81. क्या प्रस्तावना में संशोधन किया जा सकता है? [UPSC CSE 2019]
उत्तर: हाँ, लेकिन इसकी 'मूल संरचना' (Basic Structure) को नहीं बदला जा सकता

82. संविधान बनाने में लगभग कुल कितना खर्च आया था? [SSC MTS 2018]
उत्तर: लगभग 64 लाख रुपये

83. संविधान निर्माताओं ने कितने देशों के संविधानों का अवलोकन किया था? [WBCS Prelims 2016]
उत्तर: लगभग 60 देशों के

84. संविधान सभा ने डोमिनियन विधायिका के रूप में कब तक कार्य किया? [SSC CHSL 2020]
उत्तर: 15 अगस्त 1947 से 26 जनवरी 1950 तक

85. जब संविधान सभा विधायिका के रूप में बैठक करती थी, तब उसकी अध्यक्षता कौन करता था? [WBCS Mains 2019]
उत्तर: जी. वी. मावलंकर

86. स्वतंत्र भारत के प्रथम मुख्य न्यायाधीश कौन थे? [WBP Constable 2018]
उत्तर: हरिलाल जे. कानिया (H. J. Kania)

87. मूल संविधान (1949) में कितने अनुच्छेद और अनुसूचियां थीं? [SSC CGL 2016]
उत्तर: 395 अनुच्छेद और 8 अनुसूचियां

88. वर्तमान में भारतीय संविधान में कितनी अनुसूचियां (Schedules) हैं? [WBCS Prelims 2021]
उत्तर: 12 अनुसूचियां

89. पहले संविधान संशोधन द्वारा कौन सी अनुसूची जोड़ी गई? [RRB Group D 2018]
उत्तर: 9वीं अनुसूची (1951 में)

90. संविधान का कौन सा भाग विशेष रूप से प्रस्तावना से संबंधित है? [SSC MTS 2021]
उत्तर: यह संविधान की भूमिका है, इसे किसी विशिष्ट भाग (Part) का नंबर नहीं दिया गया है

91. प्रस्तावना में 'समाजवादी' (Socialist) शब्द से क्या तात्पर्य है? [UPSC CSE 2017]
उत्तर: मिश्रित अर्थव्यवस्था पर आधारित लोकतांत्रिक समाजवाद

92. प्रस्तावना में 'बंधुत्व' (Fraternity) शब्द क्या सुनिश्चित करता है? [WBCS Mains 2018]
उत्तर: व्यक्ति की गरिमा और राष्ट्र की एकता एवं अखंडता

93. प्रस्तावना में 'लोकतंत्रात्मक' (Democratic) का क्या अर्थ है? [SSC CGL 2019]
उत्तर: सर्वोच्च सत्ता जनता के हाथों में निहित है

94. संविधान सभा द्वारा स्वतंत्र भारत के पहले राष्ट्रपति के रूप में किसे चुना गया था? [WBCS Prelims 2018]
उत्तर: डॉ. राजेंद्र प्रसाद (24 जनवरी 1950 को)

95. ब्रिटिश संसद द्वारा भारतीय स्वतंत्रता अधिनियम कब पारित किया गया था? [SSC CHSL 2019]
उत्तर: जुलाई, 1947

96. क्या प्रस्तावना में 'स्वतंत्रता' (Liberty) की अवधारणा निरपेक्ष (Absolute) है या योग्य (Qualified)? [UPSC CSE 2016]
उत्तर: योग्य (उचित प्रतिबंधों के अधीन)

97. प्रस्तावना सुप्रीम कोर्ट के लिए कब उपयोगी होती है? [WBCS Mains 2021]
उत्तर: संविधान के अस्पष्ट हिस्सों की व्याख्या करने में

98. स्वतंत्र भारत के प्रथम कानून मंत्री (Law Minister) कौन थे? [RRB NTPC 2016]
उत्तर: डॉ. बी. आर. अंबेडकर

99. संविधान सभा में कुल कितनी महिला सदस्य थीं? [SSC CGL 2022]
उत्तर: 15

100. संविधान सभा में एकमात्र मुस्लिम महिला सदस्य कौन थीं? [WBCS Prelims 2020]
उत्तर: बेगम ऐज़ाज़ रसूल

Jayanta Haldar

Hi, I’m Jayanta, the creator of Pariksha Sathi. I’m passionate about helping students and job aspirants with useful study materials, competitive exam updates, current affairs, mock tests and preparation resources. Through Pariksha Sathi, my goal is to make exam preparation easier, more practical and accessible for everyone. Pariksha Sathi – Your Step Towards Success.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post